4 kamerplanten om de lente in huis te brengen

lenteplanten

4 kamerplanten om de lente in huis te brengen

Verlang  jij ook al naar de lente? Met deze vrolijke kamerplanten breng je al wat vrolijke lentekleurtjes in huis. Vaarwel winterblues!

  • Met enkele knalgele narcissen schijnt de zon ook in huis. Niet alleen staan narcissen altijd heel vrolijk, sommige soorten verspreiden een heerlijke geur. Een groepje narcissen in dezelfde kleur geeft een moderne uitstraling. Liever een speels effect? Mix dan verschillende soorten.
  • En wat dacht je van een verzameling blauwe of witte druifjes? De bloemen geuren lichtjes naar muskus. Zorg voor een lichte standplaats maar vermijd de volle zon.
  • Wist je dat er ook tulpen op pot bestaan? Zorg ervoor dat de aarde nooit uitdroogt en geef dagelijks water. Hoe koeler deze bolletjes staan, hoe langer je geniet van de bloei.
  • Kijk naar de primula, en je voelt de lente kriebelen. Deze voorjaarsbloeier bloeit uitbundig in het roze, rood, wit, paars, lila of blauw. Ze houdt van een vochtige grond, maar niet van natte voeten.
Handig om te weten: de bollen van deze kamerplantjes kan je na de bloei in je tuin planten. Zo geniet je er ook de komende jaren van.
 
Narcissen: Grote trompetten die uit een ster groeien, plissérokjes en in het geval van de trosnarcis ook nog eens een heerlijke geur: Narcis laat aan alle kanten weten dat het lente is. Het is een ‘voorjaarsbloeiend bolgewas’, net als Hyacint, Tulp, Blauw druifje en Krokus. Kenmerkend is de fraaie trompetvormige bloem die op de ranke steel staat. Narcis kent wel 35 verschillende vormen: met grote, kleine of ingesneden kroon, enkel of gevuldbloemig of zelfs met meerdere bloemen op een steel. De meeste zijn geel van kleur, maar er zijn ook prachtige meerkleurige bloemen met wit of zalmtinten.
 
Oorsprong: Spanje, Italië, Turkije, Griekenland
Groeihoogte: 10 – 25 cm
 
Primula:

Nog even en dan is het weer zover: de lente! De Primula past prima bij dat leuke vooruitzicht, want deze woonplant is het voorjaar in een potje met haar bonte bloemen en stevige blaadjes.

Uithangbord voor de lente

Kijk naar de Primula, officieel Primula obconica, en je voelt de lente kriebelen. De heldergroene, stevige blaadjes en schattige bloemetjes doen dat met je. Deze vaste voorjaarsbloeier bloeit uitbundig in het roze, rood, wit, paars, lila of blauw en is het uithangbord voor de lente. Wist je trouwens dat er ook een buitenvariant van de Primula is?

Op grote hoogte

Wilde Primula’s komen vaak voor in de bergen van het noordelijk halfrond, waarvan zo’n vijftien soorten in de Europese Alpen. In het laagland zijn Primula’s vaak geel omdat bijen ze bestuiven, terwijl in hooggelegen gebieden juist vlinders de plant bestuiven en daarmee zorgen voor witte, roze, blauwe of violette bloemen. Mooi geregeld van Moeder Natuur, niet?
 

Verzorging van de Primula

Zo houd je de Primula in een goed humeur: zet haar in het licht, maar niet in direct zonlicht. De Primula bloeit het beste bij temperaturen van 12 tot 15 °C. De plant houdt van een vochtige grond, maar niet van wateroverlast. In een warme kamer kun je de plant op een schaal met vochtig grind zetten, dan blijft haar vochtgehalte op peil. En haal je dode bloemetjes steeds weg, dan bloeit, bloeit, bloeit ze.
 

Leuk om te weten:

  • De Primula staat symbool voor hoop, groei en voor een nieuw begin.
  • Vroeger zorgden Primula’s nog wel eens voor jeuk als je ze aanraakte, maar die tijden zijn voorbij.
  • De naam Primula is afgeleid van het woord primus (eerste), omdat het een van de eerste bloeiers in het voorjaar is.
  • Naarmate de bloemen van de Primula ouder worden, worden de kleuren steeds donkerder en intenser. Samen met de nieuwe, lichtere bloemen geeft dat een verrassend effect.
  • Het grote verschil tussen de Primula obconica en de Primula vulgaris is dat de laatste niet geschikt is voor in huis.
  • De Primula wordt ook wel Sleutelbloem genoemd, naar een legende: hemelpoortbewaker Sint-Petrus had een prachtige sleutelbos met gouden sleutels. Op een dag gleed deze uit zijn handen en viel op de aarde neer. Op de plaats waar hij was neergekomen, groeide een opvallende plant met een stralende tros goudgele bloemen. De plant kreeg sindsdien de naam Sleutelbloem.
  • Primula’s fleuren in het vroege voorjaar ook je terras of balkon op.
  • De bloemetjes van de gewone Primula (Primula veris), de stengelloze Primula (Primula vulgaris) en de slanke Primula (Primula elatior) hebben een anijsachtige smaak en kun je verwerken in pannenkoeken, cake en jam.