Klimrozen

Welke soorten klimrozen zijn er?

 • Grootbloemige klimrozen hebben meestal stijve takken en zijn vaak geurend en doorbloeiend. Aanraders zijn ‘Eden Rose’ (roze met wit), ‘Red Flame’ (dieprood) en ‘Golden Gate’ (goudgeel).
 • Kleinbloemige klimrozen hebben soepele takken, zijn doorbloeiend en makkelijk te leiden. Aanraders zijn ‘Golden Glory’ (geel), ‘Guirlande d’Amour’ (wit) en ‘Rambling Rosie’ (rood met wit).
 • Oude klimrozen zijn niet herbloeiend, maar toch waardevol. Aanraders zijn ‘Constance Spry’ (roze), ‘New Dawn’ (zachtroos) en ‘Ghislaine de Feligonde’ (gelig wit).
 • Liaanrozen kunnen een hoogte van 4 tot 10 meter bereiken. Ze bloeien eenmaal, groeien fors en geuren heerlijk. Aanraders zijn ‘Bobby James’ (wit), ‘Mermaid’ (geel) en ‘Violette Rambler’ (fluweelviolet). Worden ook wel ramblers genoemd.

Hoe een klimroos planten?

De beste planttijd voor rozen is begin november. De wortels kunnen zich nog voor de vorst goed vastzetten in de grond en zich verder ontwikkelen. Ook in het voorjaar kan je planten. Let er op dat het niet vriest.

Welke soorten klimrozen kan je tegen een muur laten groeien?

Rozen
Rosa ‘New Dawn’

Kies een soort die ongevoelig is voor meeldauw. Bind de takken vast aan een hekwerk of aan draden die op 10 cm afstand van de muur zijn gespannen. Dan staan ze luchtig genoeg om vlot te gedijen.

Hoe klimrozen snoeien?

Eenmalig bloeiende klimrozen moet je na de bloei insnoeien tot op de stevige jonge scheuten. Zo bloeit de plant het volgende jaar nog veel spectaculairder.

Als je van doorbloeiende klimrozelaars de verwelkte bloemtrossen wegsnoeit, zullen er meer bloemen verschijnen. Neem begin maart de oude takken weg, dan zal de struik zich steeds verjongen.

De jonge scheuten buig je waaiervormig uit en bind je aan de steun vast. Uitgebogen rozenranken bloeien het uitbundigst. Bind de ranken losjes aan de steun door met binddraad een lus te maken, zodat de draad de rank niet afsnoert wanneer hij dikker wordt.

Rozen planten, hoe doe je dat?

Waar rozenstruiken planten?

Rozen 2

Rosa Bonica

Rozen verkiezen een standplaats in de zon en in de wind. Het zijn echte zonnekloppers! Je mag geen rozen planten niet op een plek waar al rozenstruiken hebben gestaan. De grond is dan verarmd en heeft wat tijd nodig om bij te komen.

Welke grond verkiezen rozen?

Rozen groeien het best in neutrale grond met een beetje leem. Maak de grond eerst plantklaar. Meng voldoende compost of potgrond in de plantput.

Wanneer rozen planten

De beste planttijd voor rozen is begin november. Rozen planten in de herfst heeft het voordeel dat de naakte wortels snel zullen aanslaan in de nog lauwe grond, daardoor lopen de planten in het voorjaar vlotter uit. Ook in het voorjaar kan je rozen planten. Let er wel op dat het niet vriest!

Soorten rozen

Geen enkele bloemen met een rijkere geschiedenis dan rozen. De zoete, bedwelmende geur wordt van oudsher gelinkt aan gevoelens en liefde. Wist je dat er veel verschillende soorten rozen zijn? We zetten ze even voor je op een rijtje.  Tip: hoe meer bloemblaadjes, hoe geuriger de roos!

 

 • Trosrozen bloeien met hele trossen tegelijk. Onderhoudsvriendelijk en eenvoudig te snoeien.
 • Heesterrozen vormen grote struiken met een hoogte tot 1,5 m en een doorsnede van 1 meter. Absolute blikvangers in een gemengde border!
 • Struikrozen vragen wat meer verzorging, maar geuren heerlijk. Heel geschikt als snijroos.
 • Stamrozen zijn ideaal voor een kleinere tuin.
 • Van klimrozen vind je veel verschillende varianten.
 • Bodembedekkende rozen bedekken in korte tijd grote oppervlaktes en geven onkruid geen kans.
 • Potrozen fleuren in een handomdraai je terras of balkon op.
Rosa Schneeuwittchen
Rosa Schneeuwittchen

Waarop moet je letten bij rozen kopen?

Let er bij aankoop van rozen op dat de takken niet gekneusd zijn en de wortels niet te droog. Rozenstruiken met minder dan 3 takken zijn meestal minderwaardig.

Hoe rozen planten?

Je kan het best rozen planten rond begin november. De wortels van de rozenstruiken kunnen zich nog voor de vorst goed vastzetten in de grond en zich verder ontwikkelen. Zo bloeien de rozen in het voorjaar groter en mooier dan die die pas in het voorjaar geplant werden.

Hoe rozen verzorgen?

Alle soorten rozen zijn gevoelig voor droogte. Geef ze in droge periodes tijdig water aan de voet. Bemest ze twee keer per jaar (vlak na het snoeien in juli en aan het einde van de winter).

Toepassingen

De verschillende soorten rozen worden verwerkt in allerlei producten. Denk maar aan rozenolie, de basis voor rozenwater, parfums, zalven… Rozenbottels zijn zeer rijk aan vitamine C en worden verwerkt tot compotes en jams. Rozenkralen deden je heerlijk geuren. En dan vergeten we ook rozensiroop en rozengebak niet. Heerlijk!

Bron: Groen van bij ons.