Sier- en Fruitbomen

S_Fruitbomen

Fruitbomen aankopen

Bij het aankopen van fruitbomen moet je met een aantal dingen rekening houden. Een specialist kan je zeker met raad en daad bijstaan.

Bestuivers?

Sommige fruitsoorten, zoals veel appel- en perenrassen, hebben een ander ras als bestuiver nodig. Die bestuiver moet tegelijkertijd bloeien, goed stuifmeel hebben, onderling verdraagzaam zijn met het te bestuiven ras en liefst van een ras zijn dat op zijn beurt door de eerste boom kan worden bevrucht. Laat je hierbij adviseren door een tuinspecialist!

Kleine tuin?

Kleinfruit heeft dan weer geen bestuiver nodig en is dus ideaal voor een kleine tuin. Uitzondering hierop zijn de meeste kiwi’s, kiwibessen, hazelaars en Amerikaanse blauwbessen.

Heb je de geknipte fruitboom gevonden? Laat je dan goed informeren door je tuinspecialist over het planten en de verzorging van je fruitboom. Zo hou je hem in topkwaliteit.

 

Fruitbomen planten en verzorgen

Fruit telen is relatief eenvoudig. Fruitsoorten als appel en pruim dragen jarenlang vrucht zonder veel verzorging of aandacht.

Waar?

Bijna alle fruitsoorten verkiezen een zonnige standplaats en vruchtbare, niet te natte grond. Zure grond is uitermate geschikt voor blauwbessen en bosbessen. Zachtfruitsoorten zijn er voor elke plek. Heb je veel of weinig zon in je tuin? Perziken en peren hebben veel zon nodig, bessen en appels dan weer minder.

Hoe ?

Plant fruitbomen als ze in rust zijn, de beste planttijd is november. Dat vergroot de kans op een goede hergroei in de lente.
Plant de bomen even diep als in de pot of op de kwekerij en in een ruim plantgat. Spreid de wortels goed uit en druk de grond stevig rond de wortels.

Verzorging?

Elke soort vraagt een andere aanpak. Laat je bij de aankoop van fruitbomen bijstaan door een tuinspecialist. Altijd belangrijk is goed snoeien en tijdig voeding en water geven. Neem maatregelen tegen vogels.

 

Soorten fruitbomen

In het voorjaar zijn rijkbloeiende fruitbomen een genot om te zien. In het najaar komen vruchten in de plaats van die bloesempracht. Van een fruitboom geniet je dus twee keer!

Soorten fruit

Ook in de soorten fruit is er een rijke keuze:

  • Hardfruit – Appels: bloeien in wit-roze tinten, grote keuze aan rassen (bewaarfruit, moesappels, zoete appelsrassen…)
    Aanraders: Alkmene, Elstar, Jacques Lebel
  • Hardfruit – Peren: bloeien wit, grote keuze aan rassen (boterperen bijvoorbeeld smelten in de mond)
    Aanraders: Jefkes, Dubbele Flip, Conférence
  • Steenvruchten: kersen en pruimen – beide wit bloeiend – zijn volkomen winterhard, abrikozen, perziken en amandel – alle drie roze bloeiend – plant je het best op een warme en beschutte plaats
  • Notenbomen: hazelaars geven in september oogstbare nootjes en gele katjes in januari, tamme kastanje, notelaar
  • Kleinfruit (of zachtfruit): deze bessenstruiken zijn ideaal voor een kleinere tuin. Bovendien kunnen veel soorten geleid worden, zoals druif, kiwi, Japanse wijnbes en braam. Kortlevende soorten, zoals aardbeien, groeien zelfs prima in potten.
    Aanraders: aalbessen, kruisbessen, rode, witte en zwarte trosbessen: oogst in augustus;
  • Frambozen en bramen en hun kruisingsproducten: oogst in augustus; rozenbottels, vijgen, rode bosbessen: oogst in september.

Oude rassen

Denk ook eens aan oude rassen. Pure nostalgie!

  • Zwarte moerbei: bloeit in mei, de vruchten rijpen eind augustus-september
  • Kweepeer: bloeit in mei en de vruchten kan je oogsten in oktober, de vruchten zijn appel- of peervormig en zijn alleen gekookt of verwerkt tot gelei eetbaar, ze hebben een goudgele kleur als ze rijp zijn
  • Mispel: bloeit in mei met grote, opvallende, witte bloemen, in november als de eerste nachtvorst eraankomt, worden de bruine vruchten geplukt en bewaard tot ze zacht zijn, dan pas zijn ze eetbaar.

Fruitige klimmers

Graag fruit in de tuin, maar weinig plaats? Dan zijn fruitige klimmers de oplossing. Meer dan een klimplant met lekkere vruchten, een muur of een pergola op een beschut plekje en een flinke portie zon heb je niet nodig. Ga aan de slag met onze tips en aanraders.

Verzorgen

Deze fruitige klimplanten verkiezen een plekje waar voldoende zon komt, maar dat ook beschut is en uit de wind ligt. Zorg in het voorjaar voor een goede bemesting. In de winter moet je je klimmer goed beschermen tegen de koude.

Aanraders

  • Druif (Vitis) is een onstuimige groeier die zonder probleem je muur of pergola inpalmt. Houd in toom door regelmatig te snoeien. De vruchten van ‘New York Muscat’ hebben een zoete cassisachtige smaak. ‘Sophie’ is een witte tafeldruif die goed ziekteresistent is.
  • De kiwibes (Actinidia arguta) is een sterkgroeiende slingerplant die goed winterhard is. De vruchten zijn haarloze bessen die ongeveer zo groot zijn als een dikke druif. Je kan ze in hun geheel (dus met schil) eten.
  • Bramen (Rubus) kan je tegen een muur of over een pergola laten groeien. Help hem een handje door hem af en toe te leiden. Decoratieve witroze lentebloesems. ‘Loch Ness’ heeft geen doornen. De braamboos of zwarte framboos (Rubus occidentalis) is een kruising tussen een framboos en een braam.

Combineren

Je hoeft je niet te beperken tot fruitige klimmers, er zijn tal van verschillende soorten klimplanten. Denk ook eens aan een Wisteria (blauwe regen) in combinatie met een clematis, druiven en wat klimrozen. Prachtig!