6 redenen om deze lente te beginnen met zaaien

BayerGarden

 

Zes redenen om deze lente te beginnen met zaaien


Dit voorjaar kunt u de tuin van uw dromen maken. Wanneer u goed nadenkt over de inrichting van uw tuin is het ook belangrijk om na te denken over de nieuwe planten die u gaat zaaien. Maar waarom zou u zelf planten moeten kweken?

1. Wanneer u zelf zaait heeft u altijd de beste kwaliteit. Tuincentra verkopen altijd zaden van een bepaalde lijn. Wanneer een plant niet aanwezig is in het tuincentra kunt u vaak wel kiezen om het zelf te kweken. Wanneer u uw eigen zaden zaait, kunt u uit een brede selectie van kruiden, groenten en bloemen kiezen.

2. Het is eenvoudig. Zaden ontkiemen heel makkelijk. Zaden zijn genetisch geprogrammeerd om te ontkiemen. Het grootbrengen van de kiemplanten is eigenlijk het echte werk.

3. U bespaart geld. De prijs daalt drastisch wanneer u het zaad van de plant koopt in plaats van de plant zelf.

4. Zaaien is het echte tuinieren. Wanneer u in de vroege lente planten zaait, terwijl het buiten nog koud is, geeft het veel voldoening om de planten groot te zien groeien.

5. U kunt profiteren van een vroege oogst. Wanneer u wat seizoensverlengende trucks toepast tijdens het tuinieren, zult u in staat zijn om zaailingen eerder in de grond te plaatsen. Hierdoor heeft u de oogst allang binnen in het hoogseizoen, terwijl de andere tuinders nog moeten wachten tot de oogst rijp is.

6. U vermijdt de drukte. Wanneer u uw eigen zaailingen kweekt hoeft u niet in de lente naar een druk tuincentrum te gaan.

Beginnen met zaaien

Wanneer u met zaaien begint, besteed dan veel aandacht aan de diepte waarop u de zaadjes plant. Sommige zaden hebben veel licht om te ontkiemen, terwijl andere zaadjes volledige duisternis eisen. Volg de instructies die op de zakjes staan zorgvuldig op. De beste bodem om in te zaaien is rond de 18 tot 23 °C. Zaai dus op een warme plek of maak gebruik van een speciale warme mat. Om het overplanten van de kiempjes zo goed mogelijk te laten verlopen is het belangrijk om ze goed te verzorgen. Kiempjes zijn uiterst gevoelig voor water; wanneer u ze een dag vergeet water te geven kunnen ze al doodgaan. Zorg, wanneer u op reis gaat, voor een betrouwbare partner is die voor de kiempjes kan zorgen.
Kiemplanten hebben fel licht nodig en kunnen snel doodgaan aan ziektes.

Timing

Een veel voorkomende fout is te vroeg beginnen met planten. De meeste kiemplantjes kunt u naar buiten brengen als ze vier tot zes weken oud zijn. Wanneer u te vroeg plant kunnen de jonge planten snel instorten. Om de juiste zaaidatum te berekenen kunt u het best tips vragen aan lokale tuinders of bij een lokaal tuincentrum. Wanneer u de beste datum bepaald heeft kunt u de zaadjes gaan kopen. Op de verpakking van de zaadjes staat een advies voor het zaaien. Wij adviseren u om dit advies op te volgen. Wanneer het advies luidt: “De zaden ontkiemen in zeven tot negen dagen.” Telt u ook zes tot acht weken vanaf de laatste vorst datum op om te kunnen zaaien.

 

BayerProducten